maanantai 21. elokuuta 2017

Bataatti-porkkanakeitto

Kaikkein maistuvin sosekeitto on mun mielestä talvi- eli myskikurpitsakeitto, mutta se, joka maistuu chiliselle vaikka siinä ei ole chiliä, vaatii kurpitsan paahtamisen ja on jokseenkin työläs, joten useimmiten tyydyn toiseksi parhaaseen eli bataattikeittoon. Ja talvi- eli myskikurpitsaa ei myöskään niin kovin helposti saa kaupoista, kun taas bataattia on jo takahikiän kyläkooekstroissakin.

Tällä kertaa oli kolme ison nyrkin kokoista bataattia, eli aika pieniä bataateiksi. Lisäksi oli 3 - 4 porkkanaa, puolikas paprika, puolikas sipuli ja yksi omena (joka löytyi vihanneslaatikon pohjalta nahistumasta).

Bataatit kuorin ja pilkoin, muut vain pilkoin, ja heitin kattilaan. Lisäsin vettä niin, että se ei ihan peittänyt kaikkea. Lisäksi yksi kasvisliemikuutio* ja yrttejä ja pippuria. Annoin kiehua kunnes porkkanatkin oli pehmeitä. Sitten soseutin sauvasekoittimella ja lisäsin jääkaapista löytyneet tuorejuustojen (natural ja ruohosipuli) jämät, molempia oli ehkä noin ruokalusikallinen, sekä ehkä desilitran verran pippurikermaa. Ja annoin taas kiehahtaa. Ja siinä se oli. Puolisen tuntia.

*) Kasvisliemikuutioista käytän sitä Maggia, joka myydään 10 kpl:n paketissa: siinä ei käytetä palmuöljyä. Isommissa säästöpakkauksissa ei ole samaa kamaa, vaan palmuöljypitoista. Palmuöljyn tuotantoon liittyy paljon eettisiä ongelmia, joista minulle suurin on se, että sen tuotantoa varten tuhotaan sademetsiä, joissa asuu orankeja. Jos olisin varakkaampi (tai käyttäisin kasvisliemikuutioita vähemmän), ostaisin jotain luomu-yrtti-juttuja, mutta nyt mennään näillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti